Weken Versus Stomen

Weken of stomen? – De rapporten spreken voor zich.

Ook het beste hooi en voordroogkuil bevat inadembare deeltjes zoals bacteriën, schimmels en schimmelsporen.


Ongewenste bestanddelen, die milde tot ernstige problemen kunnen veroorzaken in de ademhaling en spijsvertering, worden niet verwijderd door het hooi te weken, te bewateren, te spoelen of te bevochtigen.


Daarnaast heeft hooi weken een aantal andere nadelen; Dat is te zien in de tabel hiernaast. Alle onderbouwende documentatie is te vinden in de literatuurlijst onder aan de pagina.

5 redenen om niet meer te weken, door Dr. Moore-Colyer


1. Geweekt hooi bevat tweeënhalf keer zo veel bacteriën

2. Geweekt hooi is minder smakelijk

3. Weken is minder hygiënisch

4. Weken voorkomt geen astma

5. Weken is slecht voor het milieu

Haygain hooistomers – de verschillen


De gepatenteerde technologie van Haygain is de enige wetenschappelijk aangetoonde manier om hooi te ontdoen van alle ongewenste deeltjes die niet verwijderd kunnen worden door het hooi te weken.


Gestoomd hooi bevat minder bacteriën en schimmels. Door te weken daarentegen neemt de hoeveelheid bacteriën en schimmels in het hooi juist aanzienlijk toe.

Stomen heeft vijf grote voordelen: betere ademhaling, betere spijsvertering, smakelijker, betere prestaties en minder huidaandoeningen.


Heb je een vraag? Of wil je meer weten over de Haygain hooistomers? Laat een terugbelverzoek achter.

Of bel ons op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur op telefoonnummer +31 35 202 0101

Hoe zit het met zelf gefabriceerde stoomapparaten?


Bij een zelf gefabriceerd stoomapparaat wordt de stoom van buitenaf aangevoerd. De meeste hitte gaat verloren via de niet-geïsoleerde wanden (met name ‘s winters). Als de stoom niet volledig in het hooi dringt en het hooi niet minimaal tien minuten gestoomd wordt bij een temperatuur van minstens 90 °C, wordt het een broedplaats van ziekteverwekkende bacteriën en schimmels.


Het gepatenteerde en bewezen injectiesysteem van Haygain is ontworpen om de stoom van binnenuit te injecteren. Dit zorgt ervoor dat het hooi volledig en gelijkmatig gestoomd wordt. De geïsoleerde hooibak is verbonden met een speciaal daarvoor gemaakte stoomgenerator, die het hooi gedurende 60 minuten stoomt bij een temperatuur tot wel 100 °C. Dit verwijdert effectief schimmelsporen, bacteriën en stofmijten.

Meer weten over hoe het werkt?

Klaar om meer te weten te komen? 

Meer weten over de werking van de Haygain hooistomer?

Wil je meer informatie over onze hooistomers?

Meer weten over hoe het werkt?

Klaar om meer te weten te komen? 

References1. Stockdale, C and Moore-Colyer, M.J.S (2010) Steaming hay for horses: The effect of three different treatments on the respirable particle numbers in hay treated in the Haygain steamer. European Workshop for Equine Nutrition, Cirencester, Sept 2010. The Impact of nutrition on the health and welfare of horses. EAAP publication No. 128. Ed Ellis, A., Longland, A.C., Coenen, M and Miraglia, N. p136-1382. Moore-Colyer, M.J.S and Fillery, B.G. (2012) The Effect of three different treatments on the respirable particle content, total viable count and mould concentrations in hay for horses. 6th European Workshop for Equine Nutrition, Lisbon, Portugal, June. 101- 106.3. Moore-Colyer, M.J.S. Taylor, J. and James, R (2015). The effect of steaming and soaking on the respirable particle, bacteria, mould and nutrient content in hay for horses. Journal of Equine Veterinary Science. Aug 20154. Moore-Colyer, M.J.S. Taylor, J. and James, R (2015). The effect of steaming and soaking on the respirable particle, bacteria, mould and nutrient content in hay for horses. Journal of Equine Veterinary Science. Aug 20155. Wyss, U. and Pradervand, N. (2016) Steaming or Soaking. Agroscope Science. Nr 32 p32-336. Moore-Colyer, M.J.S. and Payne, V. (2012) Palatability and ingestion behaviour of 6 polo ponies offered a choice of dry, soaked and steamed hay for 1 hour on three separate occasions. Advances in Animal Biosciences. Healthy Food from Healthy Animals. Vol 3 part 1. 1277. Brown, E., Tracey, S and Gowers, I. (2013) An investigation to determine the palatability of steamed hay, dry hay and haylage. Proceedings of British Society of Animal Science Conference, Nottingham April 2013. p 1048. James, R. and Moore-Colyer, M.J.S. (2013) Hay for horses: The nutrient content of hay before and after steam treatment in a commercial hay steamer. Proceedings of British Society of Animal Science Conference, Nottingham April 2013.9. Moore-Colyer, M.J.S. Taylor, J. and James, R (2015). The effect of steaming and soaking on the respirable particle, bacteria, mould and nutrient content in hay for horses. Journal of Equine Veterinary Science. Aug 201510. Warr EM, Petch JL (1992) Effects of soaking hay on its nutritional quality. Eq.Vet.Edu. 5:169–171.